Κόκκινο κρασί και Υγεία: Μύθος τα Οφέλη της Ρεσβερατρόλης;

Σημεία δράσης

• Πρόσφατη προοπτική μελέτη υποστηρίζει πως η ρεσβερατρόλη - ένα αντιοξειδωτικό που βρέθηκαν στο κόκκινο κρασί, τη σοκολάτα, και τα σταφύλια - δεν συσχετίζεται με τη μακροζωία ή τον χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου ή καρδιαγγειακής νόσου, όταν η διαιτητική πρόσληψη μετρηθεί άμεσα.

• Σημειώστε ότι οι δείκτες φλεγμονής, η καρδιαγγειακή νόσος, και ο καρκίνος έδειξαν απουσία στατιστικά σημαντικής σχέσης με τα επίπεδα ρεσβερατρόλης.

Η ρεσβερατρόλη είναι μία από μια σειρά από πολυφαινόλες που βρίσκονται στη φλούδα των σταφυλιών, στην σκόνη του κακάο, στη σκούρα σοκολάτα, στα φιστίκια, και σε ορισμένες ρίζες και μούρα. Έχει χαιρετίστηκε ως ένα πιθανό κλειδί για την ευεργετική δράση του κόκκινου κρασιού στην καρδιά και άλλα όργανα και με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, οδηγώντας σε σημαντικές πωλήσεις των συμπληρωμάτων της.

Παρά το γεγονός ότι οι ετήσιες πωλήσεις των συμπληρωμάτων της ρεσβερατρόλης έχουν φτάσει τα 30 εκατομμύρια δολάρια μόνο στις ΗΠΑ, υπάρχουν περιορισμένα και αντικρουόμενα κλινικά δεδομένα για τα μεταβολικά οφέλη της ρεσβερατρόλης

Τα περισσότερα από τα θετικά δεδομένα για τη ρεσβερατρόλη έχει προκύψει από μελέτες in vitro ή μελέτες σε ζώα, με αντιφατικά αποτελέσματα και με υπερβολικές δόσεις συμπληρώματος σε ανθρώπους.

Όπως φάνηκε σε πρόσφατη προοπτική μελέτη η ρεσβερατρόλη δεν συσχετίζεται με τη μακροζωία ή το χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου ή καρδιαγγειακής νόσου, όταν η διαιτητική πρόσληψη μετρηθεί άμεσα.

Ο Richard D. Semba, και συν, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins διαπίστωσαν πως οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες στο Chianti- οινοπαραγωγική περιοχή της Ιταλίας με την υψηλότερη διαιτητική πρόσληψη ρεσβερατρόλης,όπως αποδεικνύεται από τους μεταβολίτες στα ούρα -δεν μείωσαν την πιθανότητα θανάτου σε παρακολούθηση πάνω από 9 χρόνια, Στην πραγματικότητα, η προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου (adjusted hazard ratio) 0.80 (95% διάστημα εμπιστοσύνης 0,54 - 1,17) αριθμητικά ευνοούσε το χαμηλότερο τεταρτημόριο πρόσληψης σε σχέση με το υψηλότερο, όπως ανακοινώθηκε σε απευθείας σύνδεση στο JAMA Internal Medicine.

Οι δείκτες φλεγμονής, η καρδιαγγειακή νόσος, και ο καρκίνος έδειξαν την ίδια έλλειψη σημαντικής στατιστικής σημαντικότητας με τα επίπεδα ρεσβερατρόλης.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με όλες τις υποθέσεις του Semba και συν ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την ασφάλειά της χορήγησης υψηλών δόσεων ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπληρωμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι συχνά έχουν πολλαπλά συνοδά νοσήματα για τα οποία παίρνουν πολλά φάρμακα.

Σύμφωνα με τον Derek Lowe, PhD, ερευνητή σχεδιασμού φαρμάκων, τα ευρήματα της μελέτης του Chianti δεν θα έπρεπε να προκαλούν έκπληξη επειδή η ρεσβερατρόλη μεταβολίζεται ταχέως και παραμένει σε χαμηλές συγκεντρώσεις στον ορό και, δεν υπάρχει τρόπος λήψης ικανής ποσότητας μέσω της διατροφής για να έχει οποιαδήποτε σημαντική επίδραση στην υγεία. Κάθε θετική επίδραση στην καρδιά ή άλλα οφέλη από το κόκκινο κρασί θα πρέπει να προέρχονται από κάποια άλλη πηγή.

Η American Heart Association (ΑΗΑ), δεν συνιστά συμπληρώματα αντιοξειδωτικών για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου αν και δεν αναφέρει συγκεκριμένα τη ρεσβερατρόλη στις κατευθυντήριες οδηγίες της.

Ο Nieca Goldberg, καρδιολόγος στο NYU Langone Medical Center της Νέας Υόρκης και εκπρόσωπος της ΑΗΑ υποστηρίζει πως σπάνια βρίσκουμε καρδιαγγειακό όφελος από μία μόνο ουσία τροφίμων ή ένα μόνο συμπλήρωμα διατροφής. Μια ισορροπημένη διατροφή μαζί με άσκηση και ένας συνολικά υγιής τρόπος ζωής είναι η καλύτερη στρατηγική.

Ωστόσο, ο Nate Berger ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο Νοσοκομείο Case Medical Center, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις βλάβης στη μελέτη για να επιχειρηματολογήσει εναντίον υψηλότερων δόσεων ρεσβερατρόλης.

«Η μελέτη δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη", υποστήριξε. "Διερωτώμαι αν η μελέτη εξέτασε στα ούρα τους σωστούς μεταβολίτες που συνδέονται με τη ρεσβερατρόλη ή θάπρεπε να εξετάσει διαφορετικούς. Τελικά ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να έχουν υψηλότερα επίπεδα ρεσβερατρόλης, στην ηλικία των 50 ή 40 για να έχουμε κάποιο πλεονέκτημα.»

Ο Semba με την ομάδα του σχεδίασε την προοπτική μελέτη «Invecchiare in Chianti/InCHIANTI,» (Η γήρανση στην περιοχή Chianti). Στη μελέτη αυτή παρακολούθησαν μια πληθυσμιακή ομάδα 783 ανδρών και γυναικών ηλικίας 65 ετών και άνω σε δύο χωριά της Τοσκάνης το χρονικό διάστημα 1998-2009.

Τα επίπεδα αναφοράς των μεταβολιτών ρεσβερατρόλης στα ούρα 24ώρου κυμάνθηκαν ευρέως, με το χαμηλότερο τεταρτημόριο να ορίζεται με λιγότερο από 1,554 nmol / g κρεατινίνης συγκριτικά με περισσότερο από 15,010 nmol / g κρεατινίνης στο υψηλότερο τεταρτημόριο.

Η θνησιμότητα δεν ακολουθούσε μια καμπύλη δόσης-ανταπόκρισης, με ποσοστά από 34% στο κάτω τεταρτημόριο, 32% και 34% κατά τα δύο ενδιάμεσα τεταρτημόρια, και 37% στο υψηλότερο τεταρτημόριο (P = 0,67).

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με διάφορα μοντέλα συγχυτικών παραγόντων ακόμη και όταν εξαιρούσαν τους συμμετέχοντες ηλικίας 40 ετών που κατανάλωναν περισσότερα από τέσσερα ποτήρια κρασιού την ημέρα.

Η επίπτωση καρδιαγγειακής νόσου ήταν 22,3% στο χαμηλότερο τεταρτημόριο ρεσβερατρόλης, 29,6% και 28,4% στα ενδιάμεσα τεταρτημόρια, και 28,0% στο υψηλότερο τεταρτημόριο (Ρ = 0,44).

Η επίπτωση καρκίνου δεν έδειξε σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων, από ένα ποσοστό 4,4% στο χαμηλότερο, 4,9% και 5,0% στο ενδιάμεσο, και 4,3% στο υψηλότερο τεταρτημόριο πρόσληψης ρεσβερατρόλης (P = 0,98).

Οι βιοδείκτες αναφοράς, επίσης απέτυχαν να δείξουν αποτελέσματα σχετιζόμενα με τη δόση της ρεσβερατρόλης, συμπεριλαμβανομένου του παράγοντα νέκρωσης όγκου (TNF, Ρ = 0,78), των φλεγμονωδών κυτοκίνων IL-1-β και IL-6 (Ρ = 0,24 και Ρ = 0,18), και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης ( CRP, P = 0.52).

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι ενώ τα επίπεδα της ουρικής ρεσβερατρόλη βρέθηκαν στο ίδιο επίπεδο με αυτά που έχουν αναφερθεί αλλού, μπορεί να απαιτηθεί ένα πολύ μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος για την ανίχνευση ενώσεων που οφείλεται στη μεγάλη διακύμανση στην έκθεση, στη διακύμανση μεταξύ των ατόμων, και τις διαφορές μικροχλωρίδας στο έντερο.

Τσεκούρα Δωροθέα

Καρδιολόγος, Δρ. Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών- Ε.Κ.Π.Α.