Το τελευταίο μου τσιγάρο

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το κάπνισμα δεν αποτελεί απλά μία «συνήθεια ενός τρόπου ζωής», αλλά ένα σημαντικό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία, καθώς ευθύνεται για περισσότερο από 5 εκατομμύρια θανάτους λόγω σοβαρών χρόνιων νοσημάτων όπως καρκίνος, καρδιαγγειακά, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κ.ά.

 Πρόσφατα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου (Eurobarometer 2012) δείχνουν ότι οι Έλληνες συνεχίζουμε να καπνίζουμε περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους και ότι έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τη νικοτίνη. Μόνο το 5-7% των καπνιστών «κόβει» το κάπνισμα εύκολα και χωρίς κόπο ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό είτε δεν καταφέρνει να απαλλαγεί από τον «βραχνά» του τσιγάρου είτε διακόπτει το κάπνισμα αλλά το αρχίζει ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το κάπνισμα ως εξάρτηση

Η δυσκολία πολλών καπνιστών να διακόψουν την κακή συνήθεια του καπνίσματος οφείλεται στο στοιχείο της εξάρτησης από τη νικοτίνη, η οποία είναι βιολογική αλλά και ψυχολογική. Ωστόσο, με τη βοήθεια των σύγχρονων ειδικών προγραμμάτων βοήθειας παρέχεται κατάλληλη υποστήριξη ώστε όχι μόνο να «κόψει» κάποιος το τσιγάρο αλλά και να μην το ξεκινήσει ξανά.

Ειδικά προγράμματα βοήθειας για τη διακοπή καπνίσματος

Η προσέγγιση και αντιμετώπιση της διακοπής του καπνίσματος αποτελεί πλέον ιατρικό θέμα και αντικείμενο ειδικής εκπαίδευσης μέσα από σύγχρονα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα που εφαρμόζονται και στη χώρα μας με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και των Ιατρικών σχολών.

Σύμφωνα με την εμπειρία του Ειδικού Κέντρου Διακοπής Καπνίσματος της Μονάδας Νοσημάτων Θώρακος του Πανεπιστημίου Αθηνών που λειτουργεί στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο από το 2000, οι καπνιστές που ζήτησαν βοήθεια κάπνιζαν 2-3 πακέτα την ημέρα και ήταν βαρύτατα εξαρτημένοι, με βαριές καπνίστριες και τις γυναίκες.

Στο ειδικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ατομική προσέγγιση και παρακολούθηση με αποτέλεσμα 8 στα 10 άτομα να «κόβουν» με επιτυχία το κάπνισμα άμεσα σε 2- 3 εβδομάδες. Ανάλογα με τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής και τη συμμόρφωση στο πρόγραμμα υποστήριξης ένα μεγάλο ποσοστό καπνιστών (60-90%) καταφέρνει να μην ξεκινήσει ξανά το κάπνισμα ακόμη και ένα έτος μετά τη διακοπή ενώ η μακρόχρονη παρακολούθηση των καπνιστών για 3-5 έτη δείχνει ότι το 50% ξεχνάει για πάντα το κάπνισμα. Αυτά τα ποσοστά επιτυχίας ξεπερνούν τα αντίστοιχα ποσοστά ανάλογων κέντρων του εξωτερικού και τα δεδομένα του κέντρου έχουν ανακοινωθεί και δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με επαινετικές κριτικές.

Τι περιλαμβάνει το ειδικό πρόγραμμα βοήθειας

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει α) ιατρικό έλεγχο (κλινική εξέταση, σπιρομέτρηση), ειδικά σχεδιασμένο για κάθε καπνιστή πρόγραμμα θεραπείας β) εξατομικευμένη επιλογή της φαρμακευτικής αγωγής ανάλογα με τα προβλήματα υγείας και την καπνιστική συνήθεια γ) ατομική ψυχολογική υποστήριξη με δυνατότητα και ομαδική θεραπείας δ) τακτική παρακολούθηση της θεραπείας και συζήτηση προσωπικών δυσκολιών ε) τακτική τηλεφωνική επικοινωνία από ειδικευμένο μέλος του προσωπικού κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης (κατόπιν έγκρισης από τον καπνιστή).

Τα κίνητρα διακοπής καπνίσματος

Το κύριο κίνητρο για τη διακοπή είναι η προστασία της υγείας. Τα οφέλη της διακοπής φαίνονται άμεσα από το πρώτο μήνα όσον αφορά το δέρμα, τα μαλλιά, την κόπωση στην άσκηση, τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, τον καρδιακό ρυθμό, ενώ ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά και η βελτίωση πνευμονικών λειτουργιών έρχεται προοδευτικά μετά από 1-5 έτη. Σημαντική είναι η αλλαγή που παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι νέοι καπνιστές (25-35 ετών) κόβουν το κάπνισμα με κίνητρο την βελτίωση της προσωπικής τους εικόνας, της σωματικής αντοχής, της ομορφιάς και φυσικά της απεξάρτησης τους από τον «βραχνά» του τσιγάρου.

Η εξοικονόμηση χρημάτων αναφέρεται επίσης ως ένα σημαντικό νέο κίνητρο του Ελληνα καπνιστή που κινητοποιείται να «κόψει» το τσιγάρο και για λόγους οικονομίας σε μία περίοδο κρίσης.

Μύθοι και Κάπνισμα

Συχνός μύθος είναι ότι αν κόψει κάποιος το κάπνισμα θα έχει περισσότερο άγχος, άρα είναι δυσκολότερο να το αποφασίσει σε μία περίοδο κρίσης. Η μελέτη και εκτίμηση των καπνιστών που ακολουθούν προγράμματα βοήθειας έδειξε ότι το άγχος ήταν μεγαλύτερο πριν τη διακοπή του καπνίσματος ενώ βελτιώθηκε σημαντικά μετά από αυτή και οι καπνιστές που κατάφεραν να «κόψουν» το τσιγάρο είχαν καλύτερη αίσθηση ευεξίας και διάθεσης.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ειδικό Κέντρο Διακοπής Καπνίσματος  που λειτουργεί στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο: www.life-nosmoking.gr