Παθολογοανατομικό-Κυτταρολογικό Εργαστήριο

Το Παθολογοανατομικό – Κυτταρολογικό Εργαστήριο στεγάζεται στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο και λειτουργεί από το 1997. Διεκπεραιώνει διαγνωστικά το σύνολο των ιστολογικών και κυτταρολογικών εξετάσεων που αποστέλλονται από τα διάφορα τμήματα της κλινικής και αφορούν σε βιοπτικό και χειρουργικό υλικό καθώς και σε μεγάλο αριθμό ταχειών βιοψιών. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του έχουν διενεργηθεί 60.000 ιστολογικές εξετάσεις όλων των οργάνων και τουλάχιστον 5.000 ταχείες βιοψίες.

Η υλικοτεχνική υποδομή του εργαστηρίου είναι πλήρης και περιλαμβάνει όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό για την εύρυθμη λειτουργία του (τρία μικροσκόπια, μηχάνημα ταχειών βιοψιών - ψυκτικό μικροτόμο και επεξεργασίας ιστών - ιστοκινέτα, μηχάνημα σκήνωσης ιστών, δυο μικροτόμους κ.λπ.).

Στο Εργαστήριο λειτουργεί τμήμα ανοσοϊστοχημίας με αυτόματο μηχάνημα (Bond) και πλήρη σειρά αντισωμάτων απαραίτητων για την πλήρη διαγνωστική διερεύνηση των ογκολογικών κυρίως νοσημάτων. Επίσης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, διενεργούνται όλες οι νέες μοριακές τεχνικές για την ανίχνευση γονιδίων (K-RAS, B-RAF, EGFR) καθώς και in situ τεχνικές (CISH) οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες για τη θεραπευτική αντιμετώπιση ογκολογικών παθήσεων.

Αν και ο προσανατολισμός του εργαστηρίου είναι κατ' εξοχήν διαγνωστικός, η υλικοτεχνική υποδομή του έχει χρησιμοποιηθεί σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστημιακά Τμήματα (όπως το Γαστρεντερολογικό Ιατρείο του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου) για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Το εργαστήριο παρέχει και εκπαιδευτικό έργο στους φοιτητές του τμήματος Νοσηλευτικής (κυρία Θεοδοσοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια).

Τεχνολογικό Προσωπικό: 3 τεχνολόγοι – παρασκευάστριες

Διοικητικό προσωπικό: 2 γραμματείς

E –mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.