Τμήμα Χειρουργικής Νοσογόνου Παχυσαρκίας & Μεταβολικών Νοσημάτων

Το Τμήμα Χειρουργικής Νοσογόνου Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νοσημάτων ανήκει στον Χειρουργικό Τομέα του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου και λειτουργεί από το 2007. Σκοπός του είναι η χειρουργική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας αλλά και η παρακολούθηση των ασθενών μετά το χειρουργείο. Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση περίπου 600 ασθενείς, αριθμός που είναι από τους μεγαλύτερους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο τμήμα εφαρμόζονται οι συχνότερες επεμβάσεις για τη νοσογόνο παχυσαρκία, δηλαδή οι τεχνικές του Ρυθμιζόμενου Γαστρικού Δακτυλίου, της Επιμήκους Γαστρεκτομής, της Γαστρικής Παράκαμψης και της Χολοπαγκρεατικής Εκτροπής. Τα ποσοστά επιτυχίας των επεμβάσεων είναι μεγάλα και κυμαίνονται από 45-52% για τον δακτύλιο και έως 90% για την Χολοπαγκρεατική Εκτροπή.

H χειρουργική ομάδα του τμήματος διαθέτει πολύχρονη εμπειρία και σημαντική επιστημονική κατάρτιση στο θέμα της χειρουργικής της παχυσαρκίας. Αυτό εκφράζεται και από ικανό αριθμό δημοσιεύσεων στο διεθνή ιατρικό τύπο, αλλά και από τη συνολική παρουσία με συνεντεύξεις, δελτία τύπου και ημερίδες για το κοινό. Την ομάδα πλαισιώνουν επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων (διαιτολόγοι, ψυχολόγοι), η συμβολή των οποίων είναι πολύ σημαντική στην παρακολούθηση των ασθενών μετά το χειρουργείο.