Ωτορινολαρυγγολογικό Τμήμα

Το Ωτορινολαρυγγολογικό Τμήμα λειτουργεί υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Ελευθέριου Φερεκύδη.

Στο Τμήμα παρέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται οι διαταραχές ακοής και φώνησης-λόγου καθώς και οι δυσχέρειες της ρινικής αναπνοής. Εφαρμόζονται οι νεώτερες εξεταστικές μέθοδοι, όπως ενδοσκοπήσεις ανωτέρου αναπνευστικού, ρινός, ρινοφάρυγγα και λάρυγγα, ωτοσκόπηση και μικροωτοσκόπηση.

Επίσης, λειτουργούν εργαστήρια μελέτης και διερεύνησης της ακουστικής λειτουργίας, όπως η ενδοτικότητα του τυμπάνου και η ακεραιότητα της ακουστικής οδού, ενώ εκτελείται λεπτομερής τοποδιαγνωστική στην αναζήτηση της βλάβης στην ακουστική οδό σε περιπτώσεις βαρηκοΐας. Η μεθοδολογία αυτή διευκολύνει την επιτυχή χειρουργική αντιμετώπιση της βαρηκοΐας, η οποία εκτελείται με την εφαρμογή της Μικροχειρουργικής του ωτός στα σύγχρονα χειρουργεία του κεντρικού κτιρίου του Θεραπευτηρίου. Ειδικότερα, εκτελούνται η χονδροτυμπανοπλαστική και η μικροτραυματική Αναβολοτομή, μέθοδοι που ανεπτύχθησαν από τον Καθηγητή και Διευθυντή του Τμήματος Ελευθέριο Φερεκύδη. Επίσης, εκτελείται χειρουργική ρινός παραρρινίων και σύντομα ακολουθεί Μικροχειρουργική του λάρυγγα.

Στο Τμήμα λειτουργεί με επιτυχία εκπαιδευτική μονάδα μικροχειρουργικής με πρακτική άσκηση σε κροταφικά οστά και ταυτόχρονη εκμάθηση της ανατομίας του ωτός σε συνδιασμό με τις διάφορες μικροχειρουργικές τεχνικές σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η εκπαίδευση απευθύνεται αφενός στους ειδικευόμενους για την εκμάθηση της ανατομίας του αυτιού, αφετέρου στους ήδη ειδικευμένους για την απόκτηση δεξιοτήτων μικροχειρουργικής και την χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου.

Η προσπάθεια αυτή συμπληρώνεται με την διενέργεια ολιγόωρων σεμιναρίων σε επίκαιρα θέματα της ειδικότητας σε συνδυασμό με την συζήτηση περίπλοκων καθημερινών κλινικών θεμάτων. Ήδη έχουν γίνει διάφορες συναντήσεις με επιτυχία.