Στοιχεία για το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Πολλοί Έλληνες ευεργέτες έχουν δωρίσει την περιουσία τους σε Δημόσιο και σε ΝΠΔΔ, ειδικά τις προηγούμενες δεκαετίες. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρξε ο Αιγινήτης, ο Συγγρός, ο Αρεταίος αλλά και άλλοι που βοήθησαν στη δημιουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται την δεκαετία του 1980 ο Α.Ευγενίδης, ιατρός ΩΡΛ, ο οποίος δώρησε το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου μία μικρής κλινικής που είχε απέναντι από το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΝΠΔΔ). Μέσω της ιδιόγραφης διαθήκης του ο Αριστείδης Ευγενίδης  κατέλειπε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του «στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών», μέρος της οποίας ήταν και το 70% των μετοχών της άνω εταιρείας. Όπως ρητά αναφέρετο στη διαθήκη, επιθυμία του διαθέτη ήταν όπως το Θεραπευτήριο διατηρήσει την ονομασία του ως «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο», δύο δε όροφοι αυτού να φέρουν την ονομασία της συζύγου του Ελένης και τη δική του, τα δε χρήματα αυτά να διατεθούν και δια τον σωστόν εξοπλισμόν του Θεραπευτηρίου που θα αποτελέσει παράρτημα της Πανεπιστημιακής κλινικής και κατά προτίμηση στον Χειρουργικό Τομέα (Χειρουργικό Κέντρο), πάντοτε όμως κατά την άποψιν της Σχολής και ανάλογα με τις ανάγκες της. Η κλινική αυτή είναι το μοναδικό παράδειγμα στη χώρα μας που έχει δυαδικά στοιχεία, δηλαδή της ΑΕ και ταυτοχρόνως μετοχικής σύνθεσης ΝΠΔΔ στο χώρο της Παιδείας.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Καταστατικού, όπως το διαμόρφωσε ο Ευγενίδης, σκοπός της είναι «η ίδρυση, οργάνωση, λειτουργία και εκμετάλλευση Θεραπευτηρίου υψηλής στάθμης στην Αθήνα και στο περιεχόμενο με τον παρόν στην Εταιρεία κτίριο της υπάρχουσας κλινικής Αγία Τριάς, επί της οδού Αιγινήτου αρ.3, προς παροχή νοσηλείας, διάγνωσης και θεραπείας με τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης σε ασθενείς είτε πελάτες είτε μη των μετόχων και των συνεργατών ιατρών ή και ασφαλισμένους σε Ασφαλιστικά Ταμεία».

Το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο είναι μία μικρή σε μέγεθος κλινική, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, και λόγω του ότι Πανεπιστημιακοί αλλά και εκτός Πανεπιστημίου χειρουργοί (και άλλες ειδικότητες) έχουν την δυνατότητα να εργάζονται εκεί, πλαισιώνεται από επιστήμονες διεθνούς κύρους και διαθέτει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό παρέχοντας υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες σε χιλιάδες ασθενείς, και με πολύ χαμηλό κόστος.

Στο Χειρουργικό Τμήμα συγκαταλέγεται το τμήμα της Γενικής Χειρουργικής, το Ορθοπεδικό, το Ουρολογικό, το Οφθαλμολογικό, το ΩΡΛ, της Πλαστική Χειρουργικής, το Γυναικολογικό, Γναθοχειρουργικής, το Θωρακοχειρουργικό και το Αγγειοχειρουργικό.

Το Παθολογικό Τμήμα διαθέτει τμήμα γενικής Παθολογίας, καθώς και Καρδιολογικό, Νεφρολογικό, Γαστρεντερολογικό, Πνευμονολογικό, Νευρολογικό.

Στις Ειδικές μονάδες ανήκουν η μονάδα Τεχνητού Νεφρού, καθώς και η Πανεπιστημιακή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Eπίσης, τα Εργαστήρια του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου στελεχώνονται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με μακρόχρονη εξειδίκευση και διεθνή αναγνώριση, ενώ πολλοί από τους ιατρούς είναι καθηγητές Πανεπιστημίου. Στα διαγνωστικά εργαστήρια περιλαμβάνονται το Μικροβιολογικό – Βιοχημικό, το Ακτινοδιαγνωστικό με δυνατότητα μαστογραφίας και  στερεοτακτική κλίνη βιοψίας μαστού, η υπερηχογραφία σώματος και η καρδιολογική υπερηχογραφία, η μονάδα οστικής πυκνομετρίας, το Ακτινοθεραπευτικό (Γραμμικός επιταχυντής), η λειτουργία αξονικου τομογράφου, το αγγειογραφικό καθώς και το τμήμα  επεμβατικής ακτινολογίας.

Το 2016 έλαβε διαπίστευση ποιότητας ISO 9001:2008 για την παροχή υπηρεσιών υγείας, καθώς η  λειτουργία των τμημάτων, μονάδων και εργαστηρίων βασίζεται σε διεθνή πρωτόκολλα και εναρμονίζεται με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την παροχή υπηρεσιών ποιότητας και υψηλών προδιαγραφών.

Τέλος, λόγω της  εργασίας Πανεπιστημιακών Καθηγητών στο Ίδρυμα, με μεγάλη εμπειρία σε νοσηλευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, η κλινική εφαρμόζονται όλες οι νεότερες διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις,  κάποιες από τις πρότυπες μονάδες έχουν αναγνωριστεί για την ποιότητα των υπηρεσιών τους, και επίσης επιδεικνύουν τόσο ερευνητικό όσο και εκπαιδευτικό έργο σε φοιτητές της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής Σχολής όσο και σε μετεκπαιδευτικά και μεταπτυχιακά σεμινάρια ειδικευόμενων και ειδικευμένων ιατρών.